Δευτέρα 9 Απριλίου 2007

ΤΖΙΓΕΡΟΣΑΡΜΑΔΕΣ



ΥΛΙΚΑ
Σκέπη-Μπόλια (καλύτερα από 2 αρνάκια)
1 συκωταριά (από αρνάκι γάλακτος)
1 φλυτζάνι ρύζι
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
8 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
δυόσμο(φρέσκο ή ξερό κατά βούληση)
αλάτι
πιπέρι
λίγο ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πρώτα πλένουμε πολύ καλά τη συκωταριά, τη σκέπη και τις πρασινάδες μας. Στην συνέχεια βάζουμε τη συκωταριά και τη βράζουμε μέσα σε κοχλάζον νερό για 3-4 λεπτά ολόκληρη.
Μετά την στραγγίζουμε (κρατάμε 2 φλυτζάνια από το νερό) και ψιλοκόβουμε όλα τα εντόσθια, πολύ μικρά κυβάκια.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε λαδάκι και τζιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κομματάκια της συκωταριάς προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τέλος βάζουμε λίγο από το ζουμάκι που βράσαμε την συκωταριά ανακατεύοντας. Μετά από 3-4 λεπτά κλείνουμε την φωτιά και βάζουμε την κατσαρόλα στην άκρη.
Εν τω μεταξύ μέσα σε νερό που βράζει ρίχνουμε για 5 δευτερόλεπτα την σκέπη και βγάζουμε. Με προσοχή γιατί δεν πρέπει να κοπεί η σκέπη-μπόλια.
Για το γέμισμα των τζιγεροσαρμάδων χρησιμοποιούμε μία μεγάλη κουτάλα της σούπας ή ένα μπολάκι. (Εάν χρησιμοποιήσουμε αυτά τα καλούπια προκύπτουν περίπου 10 τζιγεροσαρμάδες ατομικοί). Απλώνουμε τη μπόλια και την τοποθετούμε ώστε να καλύψει τα τοιχώματα του σκεύους δημιουργώντας μία κοιλότητα στο εσωτερικό της οποίας τοποθετούμε τη γέμιση. Η γέμιση θα πρέπει να καλύπτει όλη την κοιλότητα και να φτάνει μέχρι το χείλος του σκεύους. Κλείνουμε τον τσιγεροσαρμά διπλώνοντας το τμήμα της μπόλιας που περισσεύει από το σκεύος, προσέχοντας να κλείσει καλά ώστε να μην μας χυθεί η γέμιση. Αναποδογυρίζουμε στην παλάμη μας και τοποθετούμε στο ταψί.
Αφού τα φτιάξουμε όλα, στα κενά βάζουμε πατατούλες. Σε αυτήν τη φάση μη ρίξετε λάδι γιατί οι μπόλιες βγάζουν αρκετό. Ψήνουμε μέχρι να ψηθούν οι πατατούλες και να πάρουν ωραίο χρώμα οι τζιγεροσαρμάδες στους 200 0C.
Αφού γίνουν μπορείτε να απομακρύνετε από το ταψί όλο το λάδι που θα υπάρχει για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
Αφιερωμένη εξαιρετικά η συνταγή στην Αντούλα και τον Άγγελο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: